Zupa pomidorowo-fasolowa

Przyznaję się bez bicia, że trochę zaniedbałam ten blog, skupiając się głównie na kosmetycznym. Sukcesywnie fotografuję moje dania, ale nie mogę znaleźć chwili, żeby je wrzucić. Postaram się poprawić, tym bardziej, że przyszły tydzień szykuje się u mnie pod hasłem "Domowe wypieki" :)
Dziś przedstawiam Wam szybką i tanią zupę pomidorowo-fasolową. Jeśli lubicie smak fasolki po bretońsku, na pewno ta zupa przypadnie Wam do gustu! :)
Porcja dla 2-4 osób (wiadomo, zależy od Waszych żołądków i głodu ;))





Składniki:
- 2 puszki fasoli konserwowej: 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka białej fasoli
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego (200 g)
- kiełbasa, np. podwawelska, śląska (ilość wg. uznania)
- 1 mała cebula
- przyprawy: oregano, bazylia (ilość wg. uznania, ja użyłam ok. 2 szczypt każdej)

Przygotowanie:

Do garnka wlewam zawartość puszek łącznie z zalewą, w której jest fasolka i podgrzewam na średnim ogniu. W czasie, gdy fasolka się gotuje, na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę kiełbasę, jak się zarumieni, dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy fasolka zaczyna się gotować, dodaję przecier pomidorowy i wszystko razem mieszam. Można dodać zamiast przecieru, koncentrat pomidorowy (2 łyżki), ale wtedy po 1. wyjdzie nam mniej zupy, po 2. będzie mniej smaczne. Dorzucam podsmażoną cebulę z kiełbasą i mieszam wszystko. Gotuję na małym ogniu jeszcze 5 min. Na koniec doprawiam do smaku suszonym oregano i bazylią. Nic tylko zajadać,
Smacznego!

Prześlij komentarz

1 Komentarze

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)

Wpisz czego szukasz